Kardiološki pregled – HCM test vzrejnih muck Nataša Vrečko


Zadnje čase veliko pišem o nujnih in priporočljivih testih, ki jih opravljamo vzreditelji v času naše vzreje.
To počnem še posebej, ker je med vami še vedno veliko posameznikov, ki še vedno ne vedo kaj v bistvu pomeni rodovnik in s tem registrirano vzrediteljstvo pod okriljem posameznega Felinološkega društva in kaj pomeni na drugi strani brez nadzora sebi prepuščeno šteparstvo.
Danes sem se odločila, da vam povem kaj več o sledečem:
Včeraj smo opravili kardiološki pregled – HCM test vzrejnih muck, ki sicer ne spada med nujne teste za opravljanje vzreje britanske pasme je pa na seznamu priporočljivih testov, kakor lahko vidite na priloženem obrazcu zdravniškega potrdila. Test se opravlja večkrat in na določeno obdobje ali vsaj enkrat tekom vzreje. Muckino srce pregleda dr. vet medicine z ultrazvokom in opravi določene meritve, pri tem mora mucka nekaj minut ležati na boku in pri tem mirovati, za mačji karakter dokaj naporno 🙂.
Kot sem rekla test za britansko pasmo ni obvezen, saj niso podvržene boleznim srca, seveda s tem mislim le na pasemske, kar v večini ne drži za mešančke , ki jih plačujete po nižjih cenah ali morebiti ostale pasme navedene na obrazcu. Katere so te pasme lahko preverite na priloženem obrazcu. Je pa vsekakor etično od vsakega vzreditelja, ki mu je mar , da vzreja le zdrave mucke s preverjeno genetiko, da opravi tudi HCM test neglede na stroške, ki nastajajo testih ali v primeru ugotovljene napake srca ali bolezni celo izločitev mucka/mucke iz vzreje.
Pri nas je bil pri vseh opravljenih testih seveda v skladu pričakovanj b.p. 🙂.
Seveda so lahko te teste opravite z vašimi muckami tudi sami, kadarkoli po predhodnem naročilu pri dr.vet med Igorju Firmu 🙂.
Nataša Polonca Vrečko, vzrediteljica pasemskih britank

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja